Полезно

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Стените им са тънки, но те заемат огромна повърхност в тялото. Те представляват края на артериалната система. Имат червеникаво-лилав цвят. Въпреки малките им размери, функцията им е изключително важна. Те пренасят кислорода и хранителни вещества до всички тъкани и органи в тялото. т.е. те са основен двигател на нормалното им функциониране. Кръвта в тях се движи бавно, но кръвотокът в тях зависи от това каква активна дейност извършва органът или тъканта.

Кръвният поток тръгва от сърцето и минава през артериите. Артериите, които се разклоняват на артериоли преминавайки през органа,  след това се трансформират в капиляри. По-нататък артериалните капиляри преминават във венозни, които в началото се събират във венули, а накрая – във вени.

Чупливите капиляри са много често срещани. Могат да бъдат от единични, на едно или няколко места, до големи мрежи като паяжини по целите крака. Понякога имат само естетично значение, но могат и да се окажат медицински проблем, често съпътстващ страдащите от разширени вени. Причините за повишената чупливост на капилярите са най-често:  генетична предразположеност, бременност и хормонален дисбаланс, някои медикаменти, менопауза, температурни промени с големи амплитуди, липса на витамин C и др. Последствията от спукани капиляри могат да бъдат кръвотечение от носа, купероза, обилна менструация или безпричинни синини.

Съвременната дерматология предлага редица варианти за премахване на вече съществуващи капиляри. (кремове, лазерна терапия, склеротерапия). Те невинаги са напълно ефективни, но някои от тях могат да намалят големината или интензитета на вече съществуващия проблем. Хранителна добавка, която е често изписвано средство като профилактика и лечение на капиляри е Рутаскорбинът - съдържа витамин C и Рутозид. Той стабилизира капилярната стена, прави я по-еластична и устойчива. Витамин C e доказан със своя противовъзпалителен ефект и предпазва от кръвоизливи.

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)