Полезно

Лимфната система е част от съдовата система, допълваща функцията на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната и имунната системи. Изградена е от лимфни капиляри и по-големи лимфни съдове, по хода на които има лимфни възли. Те имат свойството да произвеждат лимфоцити (клетки, които имат защитна функция). Лимфните съдове са изпълнени с лимфа. Човешката лимфа е бистра течност, с жълтеникав цвят. Тя е част от вътрешната течна среда на тялото, произлизаща от кръвната плазма. Тя има няколко функции:

 • Транспортна – пренася хранителни вещества, които са всмукани от стените на червата
 • Защитна – филтър за отпадни продукти
 • Хомеостатична – отвежда излишната течност в междуклетъчното пространство и така регулира относителното постоянство на вътрешната течна среда.

По състав лимфата се доближава до тъканната течност. За едно денонощие нормално се произвеждат между 2 и 3 литра лимфа. Движението й се подпомага от съкращението на скелетната мускулатура. Именно по тази причина продължителната липса на движение може да доведе до увеличаване на междуклетъчната течност в долните крайници. В резултат на това се наблюдава оток на засегнатия крайник (лимфедем). 
Лимфедем
Лимфедемът представлява натрупване на течност в кожата и подкожието поради компрометирано отичане на лимфната система (лимфен застой). Засяга най-често долните крайници. Най-честите причина са: травми, големи ортопедични, гинекологични или коремни операции, изгаряния, тумори на лимфните възли, възпалителни процеси, бъбречна и сърдечна недостатъчност, облъчване.
Отокът нараства постепенно и може да придобие големи размери, а крайникът се деформира, кожата загрубява и има силно ограничение в движението.
Лечение на лимфедем – лимфен масаж (ръчен или с механични компресионни помпи), еластична копресия, упражнения, плуване.

Всички тъкани и органи в нашето тяло са снабдени от лимфната ни система. Съдовете в нея не са видими с просто око и често уврежданията по нея биват незабелязани или преписвани на други органи. Прочистването на лимфата е от особено значение. Тя е естествена бариера за патогенните организми. Лимфните възли ги улавят, унищожават и отвеждат към червата, потните жлези или влагалището, за да бъдат изхвърлени. Натрупването на вредни вещества и невъзможността на лимфната система да се справи може да има следната симптоматика:

 • Алергия
 • Кашлица и хрема
 • Обложен език
 • Влагалищно течение
 • Потене
 • Целулит
 • Повишаване на теглото
 • Хронична умора
 • Често главоболие
 • Хранителни разстройства

Вече 10 години медицински център „Епика” се води от философията на новата медицина. В медицинския център се прилага комплексен медицински холистичен подход за прочистване лимфната система и детоксикация. Иновативният метод има за цел не да премахва симптомите, а да постигне пълна хармония в системата ум-тяло. Тричленен лекарски екип изготвя индивидуална програма за всеки пациент. Подробно анализира здравословното му състояние и съставя индивидуален план за действие. Разбира се, от особена важност е пълното съдействие на пациента. 
Задължителните навици, които човек трябва да има, за да поддържа здрава лимфна система са: прием на вода 30-40 мл/кг тегло, движение и природосъобразен начин на живот, балансирано хранене и витамини.

 

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)