Полезно

Бременност и разширени вени

Бременността е необикновен момент, който всяка жена изживява по свой начин. Няма съмнение, че тя променя живота във всеки аспект, а щастието, което ни подарява след девет месеца не може да бъде сравнено с нищо. Но бремеността събужда и много въпроси.

Прочети още...

Капиляри

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Стените им са тънки, но те заемат огромна повърхност в тялото. Те представляват края на артериалната система. Имат червеникаво-лилав цвят. Въпреки малките им размери, функцията им е изключително важна. Те пренасят кислорода и хранителни вещества до всички тъкани и органи в тялото. т.е. те са основен двигател на нормалното им функциониране. Кръвта в тях се движи бавно, но кръвотокът в тях зависи от това каква активна дейност извършва органът или тъканта.

Прочети още...

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е състояние, при което крайните части на тялото, най-вече пръстите на ръцете и краката, изтръпват и посиняват под действието на ниски температури или силен стрес. Наблюдава се спазъм на артериите, които кръвоснабдяват крайниците. Получава се намален приток на кислород и хранителни вещества, а това води до промяна на цвета на периферията на крайниците, която придобива синкав цвят.

Прочети още...

Еластични компресивни чорапи

Венозният и лимфен застой са често срещани в днешно време.
Съвременният начин на живот, в който сме в принудителна обездвиженост (колата - офиса, колата - в къщи) води до все по-чести оплаквания: отоци и болки в краката, крампи, тежест, а в  комбинация с наднормено тегло, с  хипертония, с  метаболитни проблеми и други, могат да доведат до тежки усложнения като дълбока венозна тромбоза (ДВТ).  (ДВТ) сама по себе си представлява съществен риск за развитие за белодробна тромбоемболия (БТЕ).

Прочети още...

Лимфна система

Лимфната система е част от съдовата система, допълваща функцията на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната и имунната системи. Изградена е от лимфни капиляри и по-големи лимфни съдове, по хода на които има лимфни възли. Те имат свойството да произвеждат лимфоцити (клетки, които имат защитна функция). Лимфните съдове са изпълнени с лимфа. Човешката лимфа е бистра течност, с жълтеникав цвят. Тя е част от вътрешната течна среда на тялото, произлизаща от кръвната плазма. Тя има няколко функции:

Прочети още...

Причини за отоци по краката

Възможни причини за отоци по краката
Отоците и подуванията по краката са често срещан симптом. Тези оплаквания не бива да бъдат пренебрегвани, защото могат да крият зад себе си сериозни заболявания по органи и системи. Навременната диагностика може да предотврати хронифициране на заболяването и тежки усложнения.
Причините за отоците по краката могат да бъдат следните:

Прочети още...

Свържете се с нас за безплатна консултация

+359 879 851 557; +359 879 853 557

Кои сме ние?

В МЦ “Епика” ООД работят водещи в своята област специалисти от различни специалности.

Нашата мисия е да предлагаме висококвалифицирана медицинска помощ от български и израелски специалисти.

Къде да ни намерите?

Адрес: гр. София, площад Преображение 1, ж.к. Илинден 1309, eтаж 1 (над партер)