Методи на лечение

Интензивното и ранно лечение на хроничната венозна болест може да предотврати прогресията й към по-тежките стадии (язви на долните крайници). Това изисква навременна диагноза при пациенти с първи симптоми. Затова още при поява на първите симптоми, потърсете вашия личен лекар.

За да запазите нормално състоянието на вените си, правете упражнения за подобряване на венозната циркулация. Ограничете обстоятелствата, които могат да доведат до развитие на болестта, като извървите с малки крачки десетте стъпки към здравите крака.

Различните методи за лечение

  • Компресионни (еластични) чорапи – най-безопасният метод. Тези чорапи оказват 3 вида компресия в зависимост от степента на засягане на кръвоносните съдове.
  • Оперативен метод, при който хирургично се отстранява поразеният участък от вената.
  • Лазертерапия. Съвременните лазерни техно­логии предлагат принципно нов подход на базата на селективната фототермолиза: светлината се поглъща избирателно от кръвта на обработвания кръвоносен съд, като локално се повишава тем­пературата му над точката на коагулация.
  • Склетотерапия. Най-широко разпространеният метод за лечение на разширени вени в  страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други.
    Научи повече