ЗА ЛЕЧЕНИЕТО

Информация за метода и изтъкване на неговите предимства

Склеротерапията под ултразвуков контрол е новаторски метод за лечение на разширени вени.
Склеротерапията под ултразвуков контрол е ефикасен, безопасен метод за лечение на разширени вени. Това е алтернатива на операцията – пациенти, които не са подходящи за хирургична интервенция или се страхуват от нея, могат да се възползват от този щадящ начин на лечение.
Новаторският метод на лечение се извършва от лекар-специалист по кръвоносна система. Прилага се чрез инжектиране на разпенено вещество. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове веществото предизвиква мигновена реакция на стесняване. Процесът предизвиква прилепване на стените на вената и абсорбиране на веществото от тялото. Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение, чрез ултразвуков апарат от най-ново поколение, позволяващ да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, невидима с просто око. В продължение на цялата манипулация не се засягат други кръвоносни съдове или съседни тъкани. В следствие на интервенцията кръвотока от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите вени и така се намалява налягането в тъканите на крака.

Преди лечението се назначават съответни изследвания и консултации със специалист.
Този метод е подходящ за големи разширени вени, които доскоро се лекуваха само с оперативна намеса. При този метод на пациента не му се налага болничен престой и той може веднага да се завърне към ежедневните си ангажименти и работа. Друго голямо предимство е, че не се налага използването на анестезия и не остават белези или други неестетични последици, както е при оперативното лечение.

Предимствата на метода са безспорни, а успеваемостта е над 98%.
Манипулацията е безболезнена и кратка – след 5-минутен преглед и още по-кратка инжекция, пациентът поема към всекидневните си ангажименти. Напълно лечими са дори изключително тежки форми на болестта, които при останалите познати методи най-често се определят като безнадеждни и се предписват палеативни средства като обезболяващи или мазила.

Манипулацията се утвърждава като най-успешната, иновативна и безболезнена и единствена предлага решение при всички проявления на заболяването.

С този метод могат да се лекуват ефикасно всички видове болни вени по начин, който не е използван досега.
Този метод е много подходящ за лечението, както на малки и средни вени, така и на големи разширени вени без оперативна намеса. С помощта на ултразвуковия апарат се установява проблемната вена, която не се вижда на повърхността на крака, което е голямата разлика със склеротерапията на повърхностни вени, която се практикува от много лекари, които инжектират склерозиращо вещество във видимата вена, а не във вената, която е скрита, но която всъщност предизвиква проблема. Цялата процедура е секунди, няма упойка, повечето от пациентите не усещат нищо и реално могат да поемат ежедневните си ангажименти веднага след инжекцията.

Друго важно предимство на този метод е, че той не е свързан и не е противопоказен при съпътстващи заболявания като диабет или сериозни сърдечни проблеми, при които оперативната намеса е доста рискована и дори често изключена.

При този метод се използва ултразвук, който се насочва директно към болното място. Това е причината, след извършване на процедурата, да няма почти никакви рецидиви. Те могат да са около 3-5%, което в сферата на медицината се равнява почти на нула.

Това е най-малко рисковият метод. Бърз, лесен и щадящ пациента.

Като големи предимства на склерозирането на вени под ултразвуков контрол се считат:

  • Без прием в болница
  • Без упойка
  • Без болка
  • Без операция
  • Без белези и шевове

Доказателство за ефикасността на склеротерапията под ултразвуков контрол е, че това е най-широко разпространеният метод за лечение на разширени вени в страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други.

Етапите, през които преминава лечението

На първо място се провежда консултация и преглед с ехо-доплер, с цел диагностика на проблема. След прегледа се пристъпва към лечение, което включва от едно до няколко убождания на проблемната вена/и. След два, три или четири месеца се назначава дата за контролен преглед, който цели да се проследи процеса на лечение и възстановяване.

Много често една процедура е достатъчна за цялостното излекуване. Възможно е да се наложи и втора, много рядко трета манипулация, и то ако проблемът не е бил лекуван с години и е твърде напреднал.